deutsch
srpski
Русский
English
Meinhard Holler
Meinhard Holler - violončelo

rodom iz Graza, Austrija, Meinhard Holler pohađa časove muzike od 4. godine. Osvajač mnogih nagrada na omladinskim takmičenjima. Studirao na akademiji u Grazu i na konzervatorijumu “Richard Strauss“ u Münchenu kod profesora Jannisa Chronopoulosa i Jana Polášeka. Posle toga studira na akademiji u Saarbrückenu kod profesora Davida Grigoriana, dugogodišnjeg studenta u klasi Mstislava Rostropoviča i njegovog kasnijeg asistenta.
Česti kursevi kamerne i orkestarske muzike kod Heinricha Schiffa. Majstorski kursevi izmedju ostalog kod Philippe-a Mullera, Marjory Cornelius, Paula Torteliera, Davida Grigoriana, Eduarda Brunnera, ”Altenberg Trio Wien", Sergiu-a Celibidachea. Muzička nagrada ”Kulturkreis Gasteig” u Münchenu.

Redovne koncertne aktivnosti u "Cello Mellow", "Juon Trio” (sa Slavom Cernavca-om, klarinet i Zorianom Tkačik, klavir) i kao duo-partner pijanista Yuri-a Kota, Olge Zalogine, Neritana Hysa-e, kao i čembalistkinje i pijanistkinje Caroline Bergius. Koncerti i turneje su ga vodili sa ovim muzičarima kroz Francusku, Veliku Britaniju, Nemačku, Austriju, Ukrajinu, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju ...

Pedagoška delatnost i podsticanje mladih naraštaja sa redovnim uspesima svojih učenika na takmičenjima. Intenzivna pedagoška saradnja sa čelistima prof. Božom Saramandićem (Srbija), prof. Ivanom Kučerom (muzička akademija u Kijevu, Ukrajina) i naročito sa Davidom Grigorianom.
Autor obimne pedagoške literature za svoj instrument.
Član je žirija na takmičenjima i vođa majstorskih kurseva u Austriji, Nemačkoj, Srbiji, ...
Od 2001. god. je vođa kursa kamerne muzike “colluvio“ sa internacionalnom koncertnom turnejom. Vidi www.colluvio.com